kawa

Tort kawowy z owocami

sobota, maja 10, 2014

Tym razem miałam ochotę na tort kawowy. Spróbowałam zrobić krem taki jak lemon curd, ale tym razem nie cytrynowy lecz kawowy. Był trochę rzadszy, ale z ubita śmietaną wyszedł pyszny. Z ciekawości nasączyłam blaty syropem truskawkowym i na krem położyłam plasterki banan i truskawek. Niestety aromat owoców zdominował wszelkie smaki. Także myślę, ze bez owoców byłby lepszy. Najważniejsze, ze krem się udał i smakował wyśmienicie.




Składniki na biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka niepełna mąki typ 450
  • 3 łyżki kakao
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać etapami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Do tej masy wsypać przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Piec biszkopt w temperaturze ok. 180 stopni ok 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. Biszkopt wystudzić. Dobrze jest rzucić nim o podłogę z wysokości ok. 50 cm. Wtedy mamy pewność, że więcej nie opadnie.
Krem:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 filiżanki mocnej kawy
  • 50 gram masła
  • 500 gram śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 smietanfixy
 Do miski metalowej wlać jajka, dodać 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego. Wsypać cukier i dodać zaparzoną kawę. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszać masę aż do zgęstnienia. Zdjąć z garnek i wtedy dodawać partiami pokrojone w kostkę masło. Masę przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder z śmietanfixem. Następnie po jednej łyżce dodawać śmietanę do masy kawowej. Krem gotowy
  
Składanie tortu

Biszkopt pokroić na 3 blaty. Każdy nasączyć mocna kawą. Następnie każdą część biszkoptu posmarować dość obficie masą kawową. Łącznie z wierzchem. Całość schłodzić.
 

Polacane

0 komentarze