biszkopty

Tort "Happy Birthday Jamie"

piątek, maja 23, 2014



Składniki na biszkopt o średnicy 26 cm.
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  






Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Mąkę pszenną, kartoflaną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Następnie dodajemy kolejną i dopiero kiedy masa jest wymieszana dodajemy na końcu do masy biszkoptowej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
 

Krem  budyniowy
  • 2 budynie bananowe
  • 1/2 litra mleka 
  • 1 kostka masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 żółtka
Do garnka wlewamy prawie całe mleko, dodajemy 4 łyżki cukru i zagotowujemy. W tym czasie budyń z mąką roztrzepujemy w 1/2 szklance mleka i dwa żółtka. Kiedy mleko jest zagotowane, wlewamy je do masy budyniowej i z powrotem do garnka zagotować wszystko razem. Wymieszać i wystudzić. Następnie zmiksować masło i dodawać do niego po łyżce budyniu.

Krem lemon curd

  • skórka z trzech cytryn
  • sok z 3 cytryn
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel cytrynowy
  • ½ kostki masła
  • 500 ml. śmietany 36%

Przygotowanie

Do garnka dajemy otarta skórkę z 3 cytryn, sok z 3 cytryn, cukier i kisiel. Wszystko ubijamy  rózgą na małym ogniu lub w misce na garnku z gotująca się wodą.  Kiedy krem zgęstnieje zdejmujemy z ognia o dodajemy zimne masło. Studzimy. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Dodawać po łyżce do kremu cytrynowego.

Składanie tortu
Upieczony i schłodzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdy blat biszkoptu nasączamy syropem z kwiatu czarnego bzu. Pierwszą warstwę przekładamy kremem cytrynowym, następnie biszkopt, nasączyć i warstwa kremu budyniowego. Na wierzch ponownie krem cytrynowy. Można udekorować owocami i galaretką lub inaczej. Wierzch tortu można ozdobić różyczkami z kremu .

Polacane

0 komentarze