czekolada

Tort czekoladowy z pralinkami

piątek, maja 23, 2014

Przepis na biszkopt:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ja dodaję budyń lub kisiel smakowy
  • 3 łyżki dobrego kakao
  •  6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier i na koniec żółtka. Zwolnic obroty miksera i delikatnie dodawać przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Biszkopt piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 30 minut lub za pomocą programu do pieczenia biszkoptów. Zależy od piekarnika. Po upieczeniu rzucamy biszkopt z wysokości ok 50 cm na podłogę i zostawiamy do wystygnięcia.
Krem
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 gram czekolady 70%
  • 200 gram czekolady mlecznej
  • cukier wanilinowy podwójny
  • 2 śmietan-fixy
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić z małą ilością śmietanki. Dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić, pod koniec dodawać cukier i śmietan-fix. Dodawać po łyżce do czekolady i dokładnie wymieszać.
Składanie biszkoptu:
Biszkopt przekroić na trzy blaty. Nasącz robimy z mocnej kawy z cukrem. Każdą warstwę przekładamy kremem. Na wierzch dodałam pokrojone pralinki. Tort pokryłam rozpuszczoną czekoladą mleczną. Ozdobiłam kremem i pralinkami.






Polacane

0 komentarze