Ananas

Tort ananasowy

niedziela, kwietnia 27, 2014

Tym razem krem z ananasa. W zależności od tego, jakiej wielkości owoc mamy. Powinno być ok. 400 gramów zmiksowanego ananasa, czyli ok 1/4 całości.
Składniki na biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki typ 450
  • 3 łyżki  kisielu cytrynowego lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przepis na biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, stopniowo dodawać cukier i na końcu żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Jeżeli wbity w ciasto patyczek jest suchy, wyjmujemy je i z wysokości ok. 30 cm rzucamy na podłogę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Krem:
400 gr. zmiksowanego ananasa
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki kisielu cytrynowego lub maki ziemniaczanej
400 ml. śmietany 36%
Całość do garnka i gotujemy energicznie mieszając. Trzeba uważać, aby się nie przypalił. W zależności od rodzaju kuchenki na ogniu średnim lub max na kuchni indukcyjnej. Kiedy krem stanie się już gęsty, zdejmujemy z ognia i dodajemy 100 gr. masła pokrojonego w kostkę. Krem schłodzić.
Ubić śmietanę i dodawać stopniowo do kremu. Mieszać delikatnie, najlepiej ręcznie.
Zimny biszkopt pokroić na trzy blaty, każdy z n ich nasączyć choćby słodka herbatą i przekładać kremem.





Polacane

0 komentarze