bezy

Tort chmurka na niebie

wtorek, czerwca 24, 2014

W czasie upałów nie mamy ochoty piec w piekarniku, lecz zrobić coś fajnego na zimno. Tym razem miałam upieczony spód z ciasta kruchego oraz całą blachę bezy.
Najpiękniejsze było to między nimi czyli pyszny krem.
Składniki na krem:

  • 1/2 l śmietany 36%
  • 1/2/l Lemon curd
  • 1/2 l twarożku homogenizowanego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania Śmietan-fix
Przepis na Lemon Curd jest podany w tym blogu. Twarożek zmieszać z tężejącą galaretką. Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier wymieszany ze Śmietan-fixem. Następnie stopniowo dodawać po łyżce do masy twarogowej. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Wyłożyć na spód ciasta, u mnie był to spód z ciasta kruchego, ale może być także herbatnikowy (wyłożyć dno herbatnikami) lub żaden. Na wierzch wyłożyłam pokrojoną bezę. Całość stworzyła delikatna chmurkę godna podziwu zarówno wizualnie, jak i smakowo.




Polacane

0 komentarze