Cytryna

Tort cytrynowy

poniedziałek, marca 03, 2014

Myślę, że ten krem to król wśród innych. Wymaga trochę pracy, ale wierzcie jest wart tego. nadaje się na specjalne okazje. Powstaje na bazie lemon curd. Do tego bita śmietana i sukces gotowy. Jeżeli chcecie zaimponować swojej rodzinie lub znajomym, macie pewny sukces.
Składniki na biszkopt


  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki typ 450
  • 3 łyżki  kisielu cytrynowego lub maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać etapami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Do tej masy wsypać przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ręcznie. Pic biszkopt w temperaturze ok. 180 stopni ok 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem, czy jest upieczony. Biszkopt wystudzić. Dobrze jest rzucić nim o podłogę z wysokości ok. 50 cm. Wtedy mamy pewność, że więcej nie opadnie.

Krem

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 3 cytryn + skorka otarta z cytryn
  • 50 gram masła
  • 500 gram śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
 Do miski metalowej wlać jajka, wsypać cukier i dodać otarta skórkę z cytryn. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Cały czas mieszać masę aż do zgęstnienia. Zdjąć z garnek i wtedy dodawać partiami pokrojone w kostkę masło. Masę przykryć folią i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie po jednej łyżce dodawać śmietanę do masy cytrynowej. Krem gotowy


Składanie tortu

Biszkopt pokroić na 3 blaty. Każdy nasączyć syropem. Może to być cytrynowy lub malinowy. Następnie każdą część biszkoptu posmarować dość obficie masą cytrynową. Łącznie z wierzchem. Całość schłodzić.

Ten jest trochę inny. Jedna warstwa dżemu własnej roboty. Jedno jest niewątpliwe, krem cytrynowy to  mój numer 1! Ostatnio zrobiłam go bezpośrednio w garnku bezpośrednio na płycie. Zaoszczędziło mi to dużo czasu.

Polacane

0 komentarze