Maliny

Tort malinowy

środa, lutego 12, 2014

Tym razem zrobiłam prosty tort malinowy, niestety bez malin. Biszkopt genuański nadaje więcej wilgoci i jest bardzo delikatny.

Składniki
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 kostki masła  

Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. do rozpuszczonego i przestudzonego masła dodajemy łyżkę masy o mieszamy delikatnie. Następnie dodajemy kolejną i dopiero kiedy masa jest wymieszana dodajemy na końcu do masy biszkoptowej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. 
 
Krem  
  • 1 budyń malinowy
  • 2 łyżki maki pszennej 
  • 1/2 litra mleka 
  • 1 kostka masła
 
Do garnka wlewamy prawie całe mleko, dodajemy 4 łyżki cukru i zagotowujemy. W tym czasie budyń z mąką roztrzepujemy w 1/2 szklance mleka. Kiedy mleko jest zagotowane, wlewamy je do masy budyniowej i z powrotem do garnka zagotować wszystko razem. Do gorącej masy dodaję syrop malinowy. Wymieszać i wystudzić. Następnie zmiksować masło i dodawać do niego po łyżce budyniu. Biszkopt przekroić na 3 części i każdy nasączyć syropem malinowym. Przełożyć kremem budyniowym.

Polacane

0 komentarze