Przepisy

Cytrynowy tort

wtorek, grudnia 17, 2013

Tym razem wykorzystałam krem Lemon curd. Biszkopt nasączyłam sokiem cytrynowym z cukrem.
1 szklanka cukru z sokiem z 3-4 cytryn. Zagotować i przestudzić. Powinien wyjść syrop.

Krem

  • 3/4 szklanki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 400 ml. śmietanki 30%

Wszystkie składniki oprócz śmietany gotujemy w misce nad gorącą wodą. Około 10 minut mieszamy intensywnie do momentu, kiedy krem zgęstnieje. Następnie pozostawić go do wystygnięcia.  Śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixem. Stopniowo mieszamy krem cytrynowy z ubitą śmietaną.



Składniki na biszkopt
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier, następnie żółtka. Wszystko ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Mąkę dosypujemy stopniowo i mieszamy delikatnie, najlepiej ręcznie. biszkopt pieczemy w temperaturze 200 st. ok 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy go z wysokości ok 60 cm na podłogę w celu usunięcia pęcherzyków powietrza i studzimy.

Upieczony biszkopt rozkroić na dwie części i nasączyć syropem z soku cytrynowego. Można dodać
trochę alkoholu. Krem podzielić na dwie części i wyłożyć na biszkopty. Całość schłodzić w lodówce.

Polacane

0 komentarze