Przepisy

Czekoladowy tort

poniedziałek, listopada 11, 2013

To łatwy do zrobienia tort.  Polecam wszystkim, nawet początkującym.
produkty:


6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gr. czekolady 60%
łyżeczka żelatyny
2 opakowania serka Danio
400 ml. śmietany 30%
2 śmietanfiksy
cukier wanilinowy

Przygotowanie:Ubić białka ze szczypta soli, dodać cukier i żółtka. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy, ale mieszamy łyżką lub ręką inaczej masa opadnie. Wstawiamy biszkopt do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie kłujemy biszkopt patyczkiem i jeżeli jest suchy, wyjmujemy z piekarnika. Od razu rzucamy z wysokości ok. 50 cm. na podłogę, co pozbawi ciasto zbędnych pęcherzyków powietrza. Studzimy.
Krem:
Do 1/4 szklanki mleka wsypać 1 łyżeczkę żelatyny, wymieszać i rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Czekoladę rozpuścić. Śmietanę ubić, dodać 2 śmietanfixy i łyżkę cukru wanilinowego. W drugim naczyniu wymieszać serek Danio z mlekiem z żelatyną i czekoladą. Do tej masy dodajemy po łyżce ubitą śmietanę.
Biszkopt rozkroić na trzy części. Każdą z nich nasączyć sokiem malinowym. Można dodać trochę mrożonych malin. Każda warstwę przekładamy masą czekoladową. Na wierzch tortu można zetrzeć trochę czekolady na tarce lub posypać kakao. Schłodzić w lodówce.

Polacane

0 komentarze