biszkopty

Biszkopt

niedziela, czerwca 16, 2013

Jest wiele sposobów na biszkopt i wszystkie są właściwe. Myślę, że każda gospodyni ma swój ulubiony i będzie go bronić ze wszystkich sił. Ja także, gdyż zawsze się udaje i zawsze jest puszysty i doskonały.
Składniki na dużą blachę lub tortownicę. W zależności od ilości kremu możemy biszkopt przekroić na dwa lub trzy blaty. Można także upiec biszkopt bez proszku do pieczenia lub ubić całe jaja. Wszystko jest możliwe.

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru (250 gr)
1 szklanka maki pszennej (250gr)
1/4 szklanki maki kartoflanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przepis:

Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli na pianę dodać cukier i po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę do masy. Przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 st. Kiedy wetknięty patyczek jest suchy, wyjmujemy biszkopt i rzucamy forma o podłogę z wysokości ok 60 cm. To usunie wszystkie pęcherzyki powietrza i biszkopt już nie opadnie.

Polacane

0 komentarze