Śmietana

Torcik z truskawkami

niedziela, czerwca 16, 2013

Kolejny tort z owocami i bitą śmietaną. Zawsze wychodzi doskonały i puszysty.
Przepis na biszkopt:
6 jaj
200 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej

160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczypta soli dodać cukier i dalej ubijać następnie dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać stopniowo na najniższych obrotach miksera. Masę wlać do tortownicy i upiec w temperaturze 180 C. Po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Jeżeli patyczek jest suchy wyjąć blaszkę i rzucić nią o podłogę z wysokości ok. 60 cm. W ten sposób pozbywamy się z ciasta pęcherzyków powietrza i biszkopt nie zapadnie się.

Krem
500 ml śmietany 30 %
200 gram białej czekolady
jedno większe opakowanie serka waniliowego Danon
350 gram świeżych owoców
250 gram dżemu truskawkowego
10 gram masła
1 galaretka owocowa

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w misce nad gorąca wodą. Dodać do niej serek Danon. Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z czekoladą z serkiem. Przekrojone blaty biszkoptu nasączyć syropem malinowym i posmarować dżemem. Wyłożyć połowę kremu i posypać owocami. Z następnym biszkoptem postąpić tak samo z tym, że owoce należy pokryć gęstniejącą galaretką. Do śmietany nie dodaje cukru, gdyż czekolada i serek są dość słodkie.

Polacane

0 komentarze