czekolada

Tort czekoladowy z malinami

piątek, sierpnia 31, 2012

Tym razem miałam ochotę na maliny, ale w czekoladzie. Korzystając z dostępnych na rynku owoców można, a nawet powinno się z tego korzystać i zjadać ile się da. Dlatego znalazły się one w moim torcie. Upiekłam zwykły biszkopt biały i nasączyłam go mocną kawą lekko posłodzoną syropem z kwiatów z czarnego bzu. Dlatego ciasto wygląda na ciemne. Do ubitej śmietanki dodałam rozpuszczona czekoladę i zmieszałam z nią maliny. Przełożyłam tym blaty toru. Na wierzch oczywiście rozpuszczona czekolada o smaku karmelowym. Po prostu pycha!




Składniki
  1. 800 gram śmietany 30 lub 36 %
  2. 1/2 szklanki cukru pudru
  3. 100 gram czekolady
  4. 1 łyżeczka żelatyny
  5. 3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny

Wykonanie
Czekoladę delikatnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Można dodać trochę mleka, jeżeli jest za gęsta. Śmietankę ubić w mikserze i pod koniec dodać cukier. Połączyć delikatnie z czekoladą dodając ją stopniowo.

Polacane

0 komentarze