Budyń

Pyszne bułeczki drożdżowe

poniedziałek, września 19, 2016

Tym razem bułeczki drożdżowe, ale z budyniem i dżemem. Trzeba przeznaczyć ok. dwóch godzin.
Składniki:
mąka 1 kg
drożdże 5 dag
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka
mleko 1 litr i 1 szklanka
jajka 7 sztuk (4 całe i 3 żółtka) 
soli szczypta
budyń waniliowy 2 sztuki
rodzynki lub owoce lub dżem. 
twarożek 20 dag.
Przepis:
W garnku podgrzać mleko. Drożdże pokruszyć w kubku i dodać trochę ciepłego mleka i cukru. Kiedy się rozpuszczą dodać łyżeczkę mąki.  Wymieszać dokładnie i odstawić. Do ciepłego mleka dodać cukier i na końcu masło. Kiedy masło się rozpuści wlać powoli do miski z wymieszanymi jajkami i żółtkami. Do mąki dodać wymieszany płyn i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. W tym czasie należy ugotować budyń (podwójną porcję) + 2 łyżki mąki. Do gotowego i jeszcze gorącego dodać rodzynki i zmiksowany twarożek. Pozostawić do wystygnięcia.  Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na nią budyń z twarożkiem. Zrolować delikatnie i pociąć nożem na bułeczki szerokości ok. 3-4 cm. Układać na blasze obok siebie. Nie za ciasno. Wychodzi ok. 13-14 bułeczek. Powtórzyć czynność z drugim kawałkiem ciasta.  Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki białkiem. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec każdą blachę ok 20 minut. Po upieczeniu można polać je lukrem. Zróbcie od razu dwie blachy bo znikną natychmiast.












Polacane

0 komentarze