Mleko

Tort mleczny z truskawkami

niedziela, czerwca 17, 2012

W sezonie truskawkowym można wykazać się nieliczoną liczbą pomysłów na torty z truskawkami. Właściwie różnią się one tylko rodzajami kremów. W tym tygodniu zrobiłam dwa różne torty trzema rodzajami kremu.
Składniki na krem:

  •  2 l mleka 3%
  • 1/2 l śmietany 18%
  • 5 jaj
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
Krem mleczny doskonały do wszystkiego. Wymaga jednak wcześniejszego zaplanowania, gdyż produkcja jego trwa co najmniej kilka godzin. Najlepiej rozpocząć pracę dobę przed planowanym terminem. Przepis: Dwa litry pełnego mleka zagotować w garnku i do gotującego się dodać mieszankę śmietany kwaśnej z 5 jajkami. Można dodać trochę kwasku cytrynowego. Chwilkę podgotować masę na małym ogniu i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie przelać ja na drobne sitko i zostawić na noc do osączenia. Następnego dnia zmiksować masło, dodać do niego cukier puder wraz z cukrem wanilinowym i na końcu masę twarogową. Krem powinien mieć dobrą konsystencję.
Aby był trochę kwaskowaty dodajemy owoce, najlepiej świeże truskawki. Biszkopty można nasączyć syropem z kwiatów z czarnego bzu lub innym. Tort polany truskawkową galaretką zaliczany jest do wykwintnych. Polecam!

Oczywiście można również ubić śmietankę 36% wraz z cukrem pudrem i z dodatkiem truskawek stanowi świetny krem do toru.


Polacane

0 komentarze