Tort Kokosowy "Rafaello"

niedziela, lipca 22, 2018



Składniki:
biszkopt:
  • 5 jaj caałych
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • szklanka maki pszennej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Jaja wbić do miksera, dodać szczyptę soli i na wolnych obrotach wsypywać cukier. Wszystko ubić na najwyższych obrotach aż masa zgęstnieje. Następnie zmniejszyć obroty do 1 i powoli dodawać przesianą mąkę.
masa:
  • 3/4 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  •  1 cukier wanilinowy
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
Z 3/4 l mleka odlać 1/2/ szklanki do wysokiego naczynia. Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym zagotować, dodać do niego wiórki kokosowe. Do zimnego mleka w naczyniu dodać zawartość budyniu oraz trzy żółtka. Dobrze wymieszać i wlać do zagotowanego mleka z kokosem. Doprowadzić do zgęstnienia i wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego stopniowo masę kokosową.
Składanie tortu:
Biszkopt podzielić na dwa lub trzy blaty. Każdy nasączyć dowolnym płynem. Ja nasączam syropem z kwiatu czarnego bzu. Na pierwszy blat wyłożyć część masy kokosowej. Powtórzyć z drugim blatem i posmarować wierzch.
Posypka: 
  • kilka herbatników lub krakersów, 
  • 80 g wiórków kokosowych
Kilka krakersów lub herbatników zmieszać z resztą wiórków (80 g) i posypać tort. Wstawić do lodówki na dwa dni. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Oczywiście bez przesady. Jest pyszny i nie ustoi za długo. Smacznego!

Polacane

0 komentarze