Torty

Wyśmienity tort czekoladowo-kawowy

piątek, stycznia 18, 2013

Tym razem połączyłam składniki, które bardzo do siebie pasują. Czekolada i kawa. Wbrew pozorom tort wcale nie jest drogi. Składa się z biszkoptu kakaowego oraz kremu budyniowego i masła. Wyjątkowego smaku dodają mu prawdziwa czekolada dodana do gorącego jeszcze budyniu oraz roztwór kawy rozpuszczalnej zastosowany jako nasącz do biszkoptów. Drugą część czekolady starłam na wierzch tortu. Oba smaki tak się uzupełniają, że temu przysmakowi trudno się oprzeć.

Składniki na biszkopt: 1. 6 jaj 2. 200 Gr. cukru 3. 250 Gr. składników suchych czyli 150 gram mąki pszennej, 70 gram mąki ziemniaczanej, 30 gram kakao i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 4. szczypta soli Składniki na krem: 1 paczka budyniu czekoladowego 2. 500 Ml mleka 3. 1 łyżka mąki pszennej 4. 100 Gr. cukru 5. 100 Gr. czekolady 6. 200 Gr. Masła 7. 1 opakowanie „Śmietanfix” ubite na mleku z mieszanym z 1 łyżką kawy rozpuszczalnej. Przygotowanie kremu: Utrzeć masło do białości i dodawać stopniowo budyń. Przegotowanie biszkoptu: Białka ubić ze szczyptą cukru, dodać cukier i po chwili dodać żółtka. Można dodać 1-2 łyżki ciepłej wody. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i stopniowo dodajemy przesiane mąki i kakao. Masę wlewamy do dużej blaszki lub tortownicy (wtedy wyjdzie wyższy. Pieczemy ok 30 min w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Jeżeli wetknięty patyczek jest suchy, nasz biszkopt jest gotowy i wyjmujemy go z piekarnika rzucamy z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Odkładamy do wystudzenia. Gotujemy 300 Ml mleka, a budyń i łyżkę maki mieszamy z 200 Ml mleka. Do mleka dodajemy cukier aby się rozpuścił. Gdy mleko się zagotuje wlewamy je stopniowo do budyniu i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy powrotem do garnka i zagotowujemy. Kiedy budyń jest gotowy, dorzucamy di niego 50 Gr. Czekolady. To dodaje mu charakteru. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużym kubku mieszamy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 3 łyżki cukru. Studzimy. Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę pokojową włącznie z masłem. Ubijamy proszek Śmietanfix na mleku zmieszanym z 1 łyżka kawy rozpuszczalnej. Biszkopt kroimy na dwie lub, jeżeli był w tortownicy na trzy części. Pierwszy blat nasączamy delikatnie rozpuszczona kawą. Nakładamy gruba warstwę kremu budyniowego, następnie drugi biszkopt, który nasączamy dość obficie i pokrywamy ubitym Śmietanfixem. Na wierz trzemy na tarce do warzyw druga część czekolady. 50 Gr. wystarczy, aby pokryć krem w całości. Jak widzicie tort nie jest skomplikowany i drogi, ale smakuje wyśmienicie. Polecam!

Polacane

0 komentarze