biszkopty

Ciasto czekoladowe z burakiem

sobota, listopada 26, 2011

Ciasto czekoladowe z burakiem przepis ze strony www.ugotuj.to
składniki
  • Ciasto:
  • 250 gr. gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 200 gram cukru
  • 100 ml oleju
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 gram mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gram zmielonych migdałów
  • 250 gram surowych buraków

    Masa:
  • 200 gram deserowej lub mlecznej czekolady
  • 100 gram miękkiego masła (można nie dodawać masła wtedy będziemy mieć polewę)
Ciasto czekoladowe z burakiem - sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg - 160°C). Średniej wielkości formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Czekoladę połamaną na kawałki włożyć do miski, umieścić nad garnkiem z parująca wodą i rozpuścić, aż będzie lśniąca. Odstawić by lekko przestygła. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać olej. Za pomocą drewnianej łyżki bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej, przesiana mąkę, sodę i proszek do pieczenia, oraz mielone migdały. Buraki obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, odcisnąć nadmiar soku. Do masy jajecznej dodać starte buraki i stopioną czekoladę. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do tortownicy i piec przez ok 50 - 60 min, robiąc próbę drewnianym patyczkiem. Piekarnik wyłączyć zostawiając w nim ciasto na chwilę, później ciasto wyjąć i ostudzić. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub masą (rozpuszczoną czekoladę połączyć z utartym na puch masłem).

Polacane

0 komentarze