Tort w kształcie ksiązki jest bardzo popularny na okazję Komunii Świętej. Jest łatwy do wykonania, choć wymaga dużego nakładu pracy. Należy upiec dwa biszkopty, gdyż potrzebne będą dodatkowe wkłady między "kartami", które dają efekt rozłożonej książki.
Składniki na
biszkopt o wymiarach 38 na 24 cm.
- 10 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Mąkę pszenną, kartoflaną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Następnie dodajemy kolejną i dopiero kiedy masa jest wymieszana dodajemy na końcu do masy biszkoptowej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Krem budyniowy
- 2 budynie bananowe
- 1/2 litra mleka
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
Do garnka wlewamy prawie całe mleko, dodajemy 4 łyżki cukru
i zagotowujemy. W tym czasie budyń z mąką roztrzepujemy w 1/2 szklance mleka i
dwoma żółtkami. Kiedy mleko jest zagotowane, wlewamy je do masy budyniowej i z
powrotem do garnka zagotować wszystko razem. Wymieszać i wystudzić. Następnie
zmiksować masło i dodawać do niego po łyżce budyniu.
Krem lemon curd
- skórka z trzech cytryn
- sok z 3 cytryn
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel cytrynowy
- ½ kostki masła
- 500 ml. śmietany 36%
Przygotowanie
Do garnka dajemy otarta skórkę z 3 cytryn, sok z 3 cytryn,
cukier i kisiel. Wszystko ubijamy rózgą
na małym ogniu lub w misce na garnku z gotująca się wodą. Kiedy krem zgęstnieje zdejmujemy z ognia o
dodajemy zimne masło. Studzimy. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Dodawać po
łyżce do kremu cytrynowego.
Składanie tortu
Upieczony i schłodzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdy
blat biszkoptu nasączamy syropem z kwiatu czarnego bzu. Pierwszą warstwę
przekładamy kremem cytrynowym, następnie biszkopt, nasączyć i warstwa kremu
budyniowego. Na wierzch ponownie krem cytrynowy. Można udekorować owocami i
galaretką lub inaczej. Wierzch tortu można ozdobić różyczkami z kremu .
0 komentarze