Składniki na
biszkopt o średnicy 26 cm.
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Mąkę pszenną, kartoflaną i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Następnie dodajemy kolejną i dopiero kiedy masa jest wymieszana dodajemy na końcu do masy biszkoptowej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Krem budyniowy
- 2 budynie bananowe
- 1/2 litra mleka
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
Do garnka wlewamy prawie całe mleko, dodajemy 4 łyżki cukru
i zagotowujemy. W tym czasie budyń z mąką roztrzepujemy w 1/2 szklance mleka i
dwa żółtka. Kiedy mleko jest zagotowane, wlewamy je do masy budyniowej i z
powrotem do garnka zagotować wszystko razem. Wymieszać i wystudzić. Następnie
zmiksować masło i dodawać do niego po łyżce budyniu.
Krem lemon curd
- skórka z trzech cytryn
- sok z 3 cytryn
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel cytrynowy
- ½ kostki masła
- 500 ml. śmietany 36%
Przygotowanie
Do garnka dajemy otarta skórkę z 3 cytryn, sok z 3 cytryn,
cukier i kisiel. Wszystko ubijamy rózgą
na małym ogniu lub w misce na garnku z gotująca się wodą. Kiedy krem zgęstnieje zdejmujemy z ognia o
dodajemy zimne masło. Studzimy. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym. Dodawać po
łyżce do kremu cytrynowego.
Składanie tortu
Upieczony i schłodzony biszkopt kroimy na 3 części. Każdy
blat biszkoptu nasączamy syropem z kwiatu czarnego bzu. Pierwszą warstwę
przekładamy kremem cytrynowym, następnie biszkopt, nasączyć i warstwa kremu
budyniowego. Na wierzch ponownie krem cytrynowy. Można udekorować owocami i
galaretką lub inaczej. Wierzch tortu można ozdobić różyczkami z kremu .
0 komentarze