Tym razem miałam ochotę na tort kawowy. Spróbowałam zrobić krem taki jak lemon curd, ale tym razem nie cytrynowy lecz kawowy. Był trochę rzadszy, ale z ubita śmietaną wyszedł pyszny. Z ciekawości nasączyłam blaty syropem truskawkowym i na krem położyłam plasterki banan i truskawek. Niestety aromat owoców zdominował wszelkie smaki. Także myślę, ze bez owoców byłby lepszy. Najważniejsze, ze krem się udał i smakował wyśmienicie.
Składniki na biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka niepełna mąki typ 450
- 3 łyżki kakao
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 filiżanki mocnej kawy
- 50 gram masła
- 500 gram śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 smietanfixy
Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder z śmietanfixem. Następnie po jednej łyżce dodawać śmietanę do masy kawowej. Krem gotowy
Biszkopt pokroić na 3 blaty. Każdy nasączyć mocna kawą. Następnie każdą część biszkoptu posmarować dość obficie masą kawową. Łącznie z wierzchem. Całość schłodzić.
0 komentarze