Wszyscy znają
mazurek czekoladowy z kakao. Proponuje dodać do masy czekoladę gorzką.
To zupełnie zmienia kategorię ciasta ze zwykłego na świąteczne.
Składniki:
- masło - 200 gram
- cukier - 1,5 szklanki
- kakao - 4 łyżki
- woda - 3/4 szklanki
- sól - szczypta
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- maka - 2 szklanki mąki pszennej
- jaja - 5 sztuk
W garnuszku rozpuścić na małym ogniu masło, cukier, kakao i wodę (można dodać mleko). Do rozpuszczonej masy dodać czekoladę. Odlać 3/4 szklanki masy do naczynia i resztę masy trochę przestudzić. Następnie dodać do niej 4 żółtka i wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubita piane z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki. Piec ok 35 minut w temperaturze 180 C. Po wyjęciu w piekarnika zrobić patyczkiem dość dużo otworów i zalać ciasto pozostawiona masą. Kto nie liczy kalorii może sobie pozwolić na dodatek ubitej śmietany. Wtedy jest naprawdę świątecznie!
0 komentarze