Tym razem miałam ochotę na maliny, ale w czekoladzie. Korzystając z dostępnych na rynku owoców można, a nawet powinno się z tego korzystać i zjadać ile się da. Dlatego znalazły się one w moim torcie. Upiekłam zwykły biszkopt biały i nasączyłam go mocną kawą lekko posłodzoną syropem z kwiatów z czarnego bzu. Dlatego ciasto wygląda na ciemne. Do ubitej śmietanki dodałam rozpuszczona czekoladę i zmieszałam z nią maliny. Przełożyłam tym blaty toru. Na wierzch oczywiście rozpuszczona czekolada o smaku karmelowym. Po prostu pycha!
Składniki
- 800 gram śmietany 30 lub 36 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 gram czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie
Czekoladę delikatnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Można dodać trochę mleka, jeżeli jest za gęsta. Śmietankę ubić w mikserze i pod koniec dodać cukier. Połączyć delikatnie z czekoladą dodając ją stopniowo.
0 komentarze