Tort z owocami zawsze nadaje się świetnie na lato. Orzeźwiające owoce pomagają wytrzymać upały i gaszą pragnienie. Oczywiście nie są za słodkie.
Składniki na biszkopt
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Całe jaja ubić mikserem z cukrem. Mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Do ubitych z cukrem jaj dodawać na zwolnionych obrotach mąkę. Wlać do formy i piec 30 min w piekarniku w temperaturze 190 stopni.
Krem budyniowy
- 1/2 litra mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 gr. masła
- 100 gr. czekolady białej
Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy nasączyć sokiem malinowym i przekładać kremem. Na każdą warstwę kremu wykładamy maliny świeże lub mrożone. Na wierzch polewamy galaretkę malinową. Torcik warty jest całej pracy. Smakuje wyśmienicie.
1 komentarze
Cudowne wypieki Alicjo!!! :)
OdpowiedzUsuń