Torcik jabłkowy z bita śmietana |
Torcik jabłkowy to właściwie torcik zrobiony z tego, co było do dyspozycji. 700 ml śmietany 30% oraz pół słoika jabłek z Lidla. W połączeniu z cytrynowa galaretką jabłka smakują jak ananas.
Biszkopt tradycyjny Składniki: 6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanki maki tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa jabłkowa:
Pół litrowego słoika jabłek prażonych wymieszać w rozpuszczonej galaretce cytrynowej.
Bita śmietana: 700 ml. śmietany 30 lub 36 %, dodać 100 g cukru pudru wymieszanego z 2 paczuszkami Śmietanfixa.
Przełożenie: Blaty tortu nasączyłam syropem malinowym. Biszkopt rozciąć na trzy części. Nasączyć pierwszy blat i wylać na to jabłka w galaretce. Na to drugi blat także nasączony. Wyłożyć 1/2 bitej śmietany. Przełożyć ostatnim blatem i wyłożyć resztę śmietany na wierzch.
0 komentarze