Budyń

Tort "Malinowa rozkosz"

poniedziałek, lipca 07, 2014

Tort z owocami zawsze nadaje się świetnie na lato. Orzeźwiające owoce pomagają wytrzymać upały i gaszą pragnienie. Oczywiście nie są za słodkie.


Składniki na biszkopt
  1. 6 jaj
  2. 1 szklanka cukru
  3. 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Całe jaja ubić mikserem z cukrem. Mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Do ubitych z cukrem jaj dodawać na zwolnionych obrotach mąkę. Wlać do formy i piec 30 min w piekarniku w temperaturze 190 stopni.

Krem budyniowy
  1. 1/2 litra mleka
  2. 1 budyń waniliowy
  3. 2 żółtka
  4. 2 łyżki mąki pszennej
  5. 300 gr. masła
  6. 100 gr. czekolady białej
Z 1/2 litra mleka odlać większość do garnka i zagotować ze szklanka cukru. W pozostałym mleku wymieszać budyń, mąkę i żółtka. Kiedy mleko się zagotuje, wlać delikatnie do rozpuszczonego budyniu z mąką i żółtkami, wymieszać i całość wlać do garnka. Gotować aż masa zgęstnieje. Gotowa masę budyniową pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć w mikserze do białości i dodawać stopniowo wystudzona masę budyniową i rozpuszczoną biała czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy nasączyć sokiem malinowym i przekładać kremem. Na każdą warstwę kremu wykładamy maliny świeże lub mrożone. Na wierzch polewamy galaretkę malinową. Torcik warty jest całej pracy. Smakuje wyśmienicie.




Polacane

1 komentarze