migdały

Tort "Nie z tej ziemi"

niedziela, marca 18, 2012

Rewelacyjny tort niskokaloryczny z domieszka mielonych migdałów i biszkoptem nasączonym syropem z kwiatu czarnego bzu. Delikatny krem waniliowy i dżem wiśniowy świetnie współgrają ze sobą. Tarta czekolada doskonale uzupełnia te smaki.
Składniki na biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki typ 450
  • 3 łyżki  kisielu cytrynowego lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przepis na biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, stopniowo dodawać cukier i na końcu żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę wlać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Jeżeli wbity w ciasto patyczek jest suchy, wyjmujemy je i z wysokości ok. 30 cm rzucamy na podłogę. Zostawiamy do wystygnięcia.
Krem:
1/2 l. mleka
1 budyń lub 40 gr. maki ziemniaczanej lub pszennej
1 cukier wanilinowy
2 zółtka
1/2 szklanki cukru
200 gr. masła extra

Przygotowanie
Z 1/2 litra mleka odlewamy połowę i mieszamy w tym mąkę i żółtka.
Pozostałą część mleka gotujemy, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do masy żółtkowej i z powrotem do garnka aby zagotować cały budyń. Kiedy masa stężeje przykryć i odstawić do wystygnięcia. Masło o pokojowej temperaturze ubić na pianę i dodawać do niego po łyżce masę budyniową. Jest to podstawowy krem budyniowy, który można urozmaicić dodając do niego różne dodatki, np czekoladę, kawę lub owoce. Mogą być nawet owoce mrożone.
Biszkopt kroimy na trzy blaty, nasączamy i przekładamy kremem. Można wierzch ozdobić startą czekoladą, owocami i zalać galaretką. Wszystko zależy od waszej inwencji.

Polacane

0 komentarze